?

Log in

No account? Create an account
 
 
14 July 2013 @ 04:17 pm
 

I guess, the best thing about getting a tumblr was I started to see and think about how wrong my understanding of the world was. There are some really good people on tumblr, they make that place better with not talking about only funny things. Even if tumblr all about having fun, there are some serious business, too. Talking about human rights are one of them.

“As long as women’s natural body hair is called disgusting and inappropriate while men’s isn’t, I am a feminist.
As long as I can’t watch an episode of a popular sitcom without having to sit through multiple sexist comments or “jokes”, I am a feminist.
As long as women have to face the rational fear of being sexually assaulted every time they walk home past dark while men don’t, I am a feminist.
As long as misogyny exists in any country in this world, I am a feminist.
As long as women are being raped, then stoned to death or forced to marry their rapist, I am a feminist.
As long as companies promote men to manager when there are women who are equally as or better qualified, because they find that men look more authoritative, I am a feminist.
As long as women (her choice of clothes, her friendly nature, her weakness, her choice to drink alcohol) get blamed when men rape them, I am a feminist.
As long as women’s opinions on online social networks are dismissed with phrases like “tits or gtfo”, “get back to the kitchen”, “are you pms’ing?”, I am a feminist.
As long as dressing like a women is degrading for men and as long as men are insulted with phrases like “you throw like a woman”, clearly implying that being like a woman is shameful, I am a feminist.
As long as both men and women are expected to work, but taking care of children and the household are still largely considered a woman’s job, I am a feminist.
As long as boys and girls are treated differently, expected to act differently, and surrounded by different toys and colours from the day they are born, I am a feminist.
As long as topless women aren’t allowed in public unless they’re on the cover of a men’s magazine, I am a feminist.
As long as women who have sex frequently are generally told they are “sluts”, “lacking self-respect” and “lacking morals” by both men and women, while men who frequently have sex are “just being men” and it’s “natural for them”, I am a feminist.
As long as there are places where women have to pay more for health insurance than men, I am a feminist.
As long as men experience situations with equal gender representation as female-dominated, and don’t consider a group discussion equal unless there are significantly more men then women participants (as has been proven), I am a feminist.
As long as there are men who think it’s their wife or girlfriend’s duty to have sex with him whenever he wants, I am a feminist.
As long as the word feminism (“the movement aimed at equal rights for women”) has a negative connotation, I am a feminist.
As long as misogynist people exist, I am a feminist.”

Let me add one more thing:
As long as my relatives teaches my two years old little brother that he can't cry, when he is sad or upset, because only girls cry, I am a feminist.
Tags:
 
 
 
 
 
Valen: {Takuya} distant must be prettyvalenstrange on July 14th, 2013 01:05 pm (UTC)
Én pont ellenkezőleg, ahogy telik az idő, egyre jobban unom a nagyon okos Tumblr felhasználókat. Nem tartom normális dolognak, hogy szivárványos zászlóba öltöztetve melegfelvonulásra vidd a gyerekedet, ahogyan azt se, hogy nem tudom melyik hírességek lánynak öltöztetik a fiukat és fiúnak a lányukat. És elhiheted nekem, hogy semmi bajom nincs a melegekkel. Attól, hogy ezek az emberek mindent ész nélkül a zászlójukra tűznek, amivel szemben, ne adj' isten, léteznek normák, még nem lesznek jobbak senkinél.

Életemben nem éreztem magam sértve, olyan dolgok miatt, hogy a "salesman" szóban a man szerepel és nem a woman, vagy attól, ha azt mondták egy fiúnak, hogy "úgy futsz, mint egy lány". Illetve, képes vagyok a ciklusomat is végigcsinálni anélkül, hogy regényekben nyígnék róla egy közösségi oldalon és gyűlölném a férfitársadalmat, amiért nem érzik át kellőképp a dolgot.

Ha ezek miatt kirekesztő és/vagy szolgalelkű vagyok, ám legyen. Azzal, amilyen szinten csinálják ezek az emberek azt, amit, számomra csak elvesznek azok a pontok is a nagy "mozgalmaikban", amikkel egyébként egyetértenék, mivel odahánynak mellé minden mást is.
さっちゃん: {Z-faktor} Dramas - Game Overcsaca on July 14th, 2013 01:17 pm (UTC)
Azt viszont teljesen elfogadod, hogy az emberek templomba viszik a gyerekeiket, mikor azt sem értik meg egyáltalán. Azt meg nem érted meg, hogy az a gyerek saját maga választja a dolgokat, amiket fel akar venni. Azért nem, mert beléd van nevelve, hogy azok a normák elfogadhatóak egyedül. Azért mert nem látod meg a normáktól azt, hogy attól mert neked melled van, a másiknak meg a pénisze, attól még nem különbözünk egymástól semmiben, tehát nem kéne annak a két testi megkülönböztetésnek beleszólnia abba, hogy akarok felöltözni. Világ életemben kiröhögtek, mert nem szerettem a szoknyát, le lettem szólva, mert fiúsan öltözöm. Csak azért, mert nem szeretem a női ruhákat, ezért elvették a kedvemet egy életre attól, hogy gondoljak is rá, hogy szeressem a ruházkodást. Mert a normák szerint nem voltam eléggé nő nadrágban. Az a kislány - aki egyébként Angelina Jolie lánya, szóval ne hidd, hogy anyától nem a szoknyát látja példának - nem szereti a pinket és a kisszoknyát, mert kényelmesebben érzi magát fekete pólóban és nadrágban. De te odamennél hozzá és azt vágnád a képébe, hogy ezt nem lehet, mert ő LÁNY tehát a te értékrended szerint szoknyát és lány ruhákat kéne hordania.

Ez a két példa a legalja ennek az egésznek. De megint, beléd van nevelve, hogy ne lásd meg a különbséget, mert egy olyan világban élünk, ahol a férfiaknak ez a jó. Hogy te ne lásd, alsóbbrendű vagy mindenben. A ciklus végig csinálás meg jó neked, én pl nem tudom, mert tényleges fájdalmaim vannak, és a testem meg akar ölni, mert nő vagyok, hajaj de jó. És akkor mit kapok válaszul egy embertől, akinek fogalma sincs róla, mit érzek? Fogd be, ez semmi. És az a legrosszabb, hogy nem csak a férfiaktól, hanem a nőktől is. Delli is minden alkalommal úgy néz rám, mintha valami alien lennék, mikor fel merem hozni, hogy ez nekem fáj és nem tudok miatta megcsinálni olyasmit, amit amúgy igen. Pont most volt egy post róla, hogy nem is a férfiak itt a legijesztőbbek, hanem a nők, akikbe bele van nevelve olyan mélyen ez mind, hogy ugyanúgy képtelenek elfogadni a többi nőt, mint a férfiak.

Milliónyi emberről beszélünk, attól mert megvannak a nagy ideák, még ott van mellé a sok kicsi is, a mindennapi apróságok, amik ugyanúgy részei a nagy egésznek, ez nem odahányás.
Valen: {Takuya} distant must be prettyvalenstrange on July 14th, 2013 01:49 pm (UTC)
Elég durva dolgokat láttam én már melegfelvonulásokról, tagadhatjuk ezt is a végsőkig, akkor is tény. Már megbocsáss, de azt sem szeretném, ha egymás szájában lógó félmeztelen heterokat nézne a gyerekem. (És azért hozom fel megint a meleg-hetero témát, mert a jelleg miatt nem vonhatod párhuzamba a templommal. De pl. A passió elé sem ültetném le a gyerekemet, hogy mondjunk egy ehhez passzoló szélsőséget.)
Nem tudom a részleteket, annyit tudok, hogy olyan kommentekkel futott Tumblrön, mint "Parenting - you're doing it right", ami nem azt jelenti, hogy azt supportálnánk, hogy a gyerek maga válassza meg a ruháit. Támogatom, hogy (ésszerű határokon belül) kortól és nemtől függetlenül mindenki olyan ruhát hordjon, amilyet akar, de akkor hagyjuk is meg a gyereknek, hogy ő dönthessen majd, ne pedig eleve egy kifacsart normára neveljük rá. A "norma" jelenti azt is, hogy alap. Az alapról el lehet indulni, miért baj, ha nem rögtön 200 fokos fordulattal indítjuk a gyerekünket? Egyébként, ugyanúgy nem értek egyet azzal sem, amikor vegetáriánusok vegának nevelik a gyereküket, ez is olyan dolog, amit hadd döntsön már el ő maga majd.
Szerinted én komolyan csak azt tartom nőnek, aki szoknyát hord, vagy csak könnyebb E/2-ben írni?

(Mielőtt belekötsz az ésszerű határokba; igenis nem tartom feleslegesnek azokat a normákat, hogy ne menjünk be picsaszoknyában komoly intézményekbe, öltözzünk tinilánynak 60+ évesen, sőt még a színházban is jogosnak tartom, hogy ne a kinyúlt melegítőnkben menjünk el. Kövezz meg.)

Először is, köszönöm szépen, hogy ez a véleményed rólam.
Az nem alacsonyít le a férfiakhoz képest, ha úton-útfélen azt hangoztatod, hogy "nem megy semmi, nem tudom megcsinálni, mert nő vagyok és menstruálni kell"? Nekem is vannak nehézségeim olyankor, de szeretem úgy intézni, hogy lehetőleg ne is vegye észre senki, mert jó érzés, hogy nem vagyok kevesebb, csak mert éppen menstruálok. Ezzel pedig nem azt mondom, hogy szégyen, ha valamit nem tudsz megcsinálni, amit egyébként megtudnál, mert nem az. Meg sem próbálni csinálni az életed a normális kerékvágásban, hanem az ultimate indokkal játszani a hattyú halálát havi egyszer, ellenben számomra saját magam lealacsonyítása lenne.
さっちゃん: {Z-faktor} Dramas - Game Overcsaca on July 14th, 2013 02:23 pm (UTC)
Elég durva dolgokról tudnak beszélni templomokban is, amit a gyerek hall és az lesz számára a természetes. De amúgy attól mert vannak durva dolgok, az a poszt, aminél ez volt tumblren, egy teljesen átlagos felvonulás volt. Talán egy apáról, aki meleg és vitte magával a gyerekét is. Mivel vannak olyanok is, nem csak az, ami a tvben megjelenik, mert a médiának az a jó, ha rosszallást kelt. A legrosszabbat látod csak meg ebből, amikor ennek megvan a maga teljesen jó oldala is. Nyilván nem tartanám jónak, ha a kisgyerekem a durvább részét látná, de attól még elvihetem magammal oda is, ahogy esetleg templomba is, hogy értse mindkét oldalt.
Én azt pontosan azért rebloggoltam - és biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki más is - mert azt tartottuk jónak, hogy nem erőszakolták rá a gyerekre a neme szerint előírt ruhákat, hanem saját maga kiválasztotta, hogy ő ezt akarja hordani. És amúgy elég nyilvánvaló volt, mivel a kislány haja szanaszét állt, szóval akárhova mentek, egy tök átlag nap lehetett, amikor éppen azt volt kedve felvenni.
Vannak tumblren olyanok, akik még fiatalok ahhoz, hogy ezt teljesen megértsék, ugyanezek fetisizálják a melegeket is pl, de az idősebbek tényleg tudják, miről beszélnek. Ők nem kifacsart normára akarnak nevelni senkit, hanem számukra az a norma, hogy kezdettől lehet mutatni mindkét oldalt, és kezdettől a saját magad embere vagy, aki saját maga dönti el, számára mi a norma, mi a normális. "miért baj, ha nem rögtön 200 fokos fordulattal indítjuk a gyerekünket?" Édes, az a gyerek, ha melegnek született, akkor számára az a 200 fokos, hogy én nekiállok pinkbe öltöztetni, mikor amúgy kezdetektől fiúnak érzi magát. Honnan tudjam, hogy mi az alap? Van egy alap, amiről te beszélsz, az a társadalmi alap, amit ezer éve arra építettek fel, hogy vannak a nők és a férfiak, ezt én vagy elfogadom, vagy felállítok a gyerekemnek egy sajátot, amiről majd elkezdhet építkezni. A vegetáriánus szülő számára az a norma. Ahogy az átlagember számára az, hogy a kisfiú kocsival játszik, a kislány meg babával. Akkor hogy nem értesz vele egyet? Az, hogy milyen ruhát ad a gyerekére, ugyanolyan egyszerű választás kérdése, mint a mit ad neki enni.
A szoknya volt a nőies öltözködésre a szinoníma, de csak az egyszerűség miatt volt.

(Ez már szerintem egy teljesen más kérdés, semmi köze nincs a gyereknevelés részhez, és a nemi megkülönböztetéshez. Ezzek én is egyetértek. Az intézmények és a színház, nem a mindennapi életünk részei. Abba viszont én nem szólnék bele, hogy egy 60 éves, hogy öltözködik, ha ezt teszi őt boldoggá, mert mit tudom én, meghalt a férje végre, akitől félt egész életében és most végre öltözhet úgy ahogy sose tudott korábban, akkor tegye. Szeretnék úgy gondolkodni, hogy nem ítélek meg senkit a kinézete alapján, fogalmam sincs róla, mi van mindaz mögött, mi rá az oka.)

Ezt most úgy melyik részre érted?
Nem nyomom úton-útfélen mindenki képébe, hogy menstruálok, ugyanúgy megcsinálok mindent, amit tudok, de miért nem természetes az, hogy ha pl attól félek, hogy átvérzik a betétem és tiszta vér lesz a ruhám, akkor elfogadják azt, hogy nem tudom megcsinálni? Ez szerintem teljesen egyenlő azzal, hogy ha valaki megsérült, akkor pár napig képtelen dolgokra. Nem vagyok kevesebb attól, mert nem tudok valamit megcsinálni, de olyan világban élünk, ahol el sem várhatom azt, hogy a többi megérti, hogy jelenleg képtelen vagyok valamire. Nyilván nem lehet ezzel minden egyes hónapban előjönni, és meg kell tanulni azt, hogy ugyanúgy menjen az életed tovább, de akkor is vannak dolgok, amiket ilyenkor nem lehet, és nem akarom magam kevesebbnek érezni senkinél, mert megmondom, hogy nem tudom megcsinálni. Ez a legnagyobb bajom azt hiszem, hogy kevesebbnek kell éreznem magam, ha felhozom indoknak ezt, amikor a legtermészetesebb dolog, amivel a világ felének együtt kell élnie. Nem kéne, hogy eltitkoljam, mert akkor erős vagyok, hogy nah, én most legyűrtem úgy, hogy más észrevette volna, hogy bajom van, természetesnek kéne lennie, hogy segítséget kérek közben, anélkül, hogy mások leszólnának érte.
Valen: {Takuya} distant must be prettyvalenstrange on July 14th, 2013 02:59 pm (UTC)
In short, because I'm tired and feel like I'm talking to Tumblr. Don't BE Tumblr, Szandi.

"ezt én vagy elfogadom, vagy felállítok a gyerekemnek egy sajátot, amiről majd elkezdhet építkezni"
A gyereked nem játék, hogy úgy "állítsd be", ahogy te akarod. Ha tetszik, ha nem, az adott társadalomban kell majd élnie, ezért nyilván a legkézenfekvőbb, ha annak a normáit vesszük alapnak. Nem tudom, miért kell ezt feltétlenül rossz dolognak látni.
Ez ugyanolyan, mint hogy előbb megtanulod, hogy kell recept szerint elkészíteni valamit, utána kezded el a saját ízlésed alapján alakítgatni. Nem nevelni se lánynak, se fiúnak a gyereked olyan, mintha ott állna egy lábos a gáztűzhelyen, és két esélyes, hogy rájön-e a gyerek, hogy előbb be kellene kapcsolni, mert sose mutatták meg neki, mondván máshogy is lehet főzni.

Once you said you want that boundary between your whole existence and men, what happened with that? I still don't believe in this no-gender thing.
さっちゃん: {Z-faktor} Dramas - Game Overcsaca on July 14th, 2013 03:17 pm (UTC)
Just because I agree with things people on tumblr say, I don't become tumblr, only my opinion is changing.

Ez a társadalom jelenleg változik. Húsz év múlva, amikor nekem majd a gyerekem esetleg olyan korban lesz, hogy már saját maga fog tudni eldönteni dolgokat, semmi sem lesz olyan, mint ahogy én felnőttem. Az egyenlőség felé tartunk és azzal, hogy ragaszkodunk egy olyan világ normáihoz, amihez ők már nem fognak tudni kötődni egyáltalán, nem fogunk segíteni nekik semmiben. Nekem egy olyan gyereket kell majd felnevelnem, aki úgy tudja nevelni a saját gyerekeit, akiknek a világa már még inkább teljesen más lesz, mint az enyém, hogy abban élni tudjon. A jövőbe gondolkodni szerintem jobb, mint megmaradni egy olyan régiben, ami már nem illik arra, amiben élünk.
Én sose használtam recepteket. Egyszer meghallgattam anya, hogy csinálja, aztán én megcsináltam olyanra, ami szerintem finom. Embernek akarom nevelni. De ez nem azt jelenti, hogy nem fogok lányosnak mondott ruhákat ráadni, ha pl lány. Vagy hogy teljesen arra nevelem, hogy ugyanolyan, mint egy fiú. Arról beszélek, hogy ugyanannyit ÉR, mint egy fiú. Olyan ruhát adok rá, amíg nem tud dönteni ami szerintem jól áll neki, ha az fiúsabb, mert szerintem a kék jobban áll a szeme színéhez, mint a rózsaszín, akkor olyan rugdalózót veszek neki. Aztán majd, ha bemegyünk egy boltba és neki a pink fog tetszeni, és ezt már meg tudja mondani, akkor átállunk arra anélkül, hogy egy szót is szólnék. Arra akarom nevelni, hogy én nem döntök helyette semmiben. Mert attól mert egy fiú testébe született esetleg, még lehet lány belül. De ezt neki kell majd kitalálnia később, én csak kinyithatom előtte az ajtót, hogy ott van ez a lehetőség is és semmi baj nincs vele, nem számít, mit mond a társadalom, amiben él. A társadalom a rossz, nem ő. És ezen a társadalmon majd neki kell tovább változtatnia, mert a mi korosztályunk ezt még csak elkezdte.

Vannak nemek. Mindig is lesznek, mert lesznek olyan lányok, akik akkor érzik a legjobban magukat, ha nőiesek, ahogy olyan fiúk is, akik férfiasnak. De meg kell találni a helyet azoknak, akik nem így éreznek. Semmi sem fekete fehér, a nemek sem azok.